Mesnevi ile Tanışma Seminerleri başlıyor.

  • Anasayfa
  • Mesnevi ile Tanışma Seminerleri başlıyor.

 

MESNEVİ OKUMALARI

Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü Üsküdar Üniversitesi öğrencilerine yönelik olarak, öğrenci etkinlikleri kapsamında dört haftalık seminer programı düzenlemiştir. Seminerler Arzu Eylül Yalçınkaya tarafından verilecektir.

Mesnevi Okumaları Seminerlerinin İçeriği:

Bu seminer programı kültürümüzün temel eserlerinden Mevlana Celaleddin Rumi’nin Mesnevi’si hakkında en temel bilgileri vermeyi hedeflemektedir. Her hafta Mesnevi’den bazı  bölümlerin şerh edileceği dersimizde   katılımcılar eseri doğrudan tanıma ve zevk etme imkanı da bulacaklardır. Dört hafta sürecek programımızın sonunda katılımcılar eserin yazarı, içeriği ve önemi hakkında genel bir malumata sahip olacaktır.

  1. Hafta: Mesnevi ile Tanışma 

Programın ilk dersinde daha çok Hz. Mevlana’nın mutasavvıf-şair yönüne vurgu yapılacak ve  Mesnevi gibi büyük bir eseri ortaya çıkaran tarihi ve edebi unsurlara dikkat çekilecektir. Bilineceği üzere altı ciltten oluşan Mesnevi’nin en çok ilgi gören kısmı  ilk “on sekiz beyit”idir. Biz de  ilk dersimize Mesnevi’nin” İlk on Sekiz Beyti ile başlamak ve eserle ilgili temel kavramları bu metnin şerhi üzerinden vermek istiyoruz.

  1. Hafta: Mesnevi’nin iki temel kaynağı: Kuran ve Sünnet

Yaklaşık 25000 beyitten oluşan Mesnevi’nin içeriğinde Türk ve dünya tarihine ait bir çok ibret verici hikayeye yer verilmiştir. Bunların içinde en büyük yekunu Kur’an’da geçen Peygamber kıssaları ve Hz. Peygamber (a.s)’ın ile sahabenin örnek hikayeleri oluşturmaktadır. Bu dersimizde Mesnevi’de geçen Peygamber kıssalarından bazıları okunarak, Hz. Mevlana’nın yorumuyla “Kur’an kıssalarından çıkarılacak hisseler” üzerinde durulacaktır.

  1. Hafta: Mesnevi’nin diliyle: Hz. Muhammed (a.s) ve Sahabenin Örnek Ahlakı

Bu dersimizde Mesnevi’de geçen hadisler ve örnek vakalar okunacaktır. Bu şekilde okunduğunda Mesnevi’nin edebi bir eser görünümü içinde adeta bir hadis kitabına dönüştüğü farkedilir. Şüphesiz bu noktada Mevlana Celaleddin Rumi’nin büyük bir muhaddis olmasının da etkisi bulunmaktadır. Katılımcıların, Mesnevi’nin edebi anlatımı ışığında siyer-i nebinin en güzide vakıalarını okuma ve yeniden değerlendirme imkanı bulacaklarını ümid ediyoruz.

  1. Hafta: Mesnevi Hikayelerinin Diliyle: İnsanın Yeryüzündeki Serencamı

Öncelikle Mesnevi’nin birinci cildinde geçen Padişah ve Cariye hikayesi şerh edilerek bu hikaye bağlamında geçen temel tasavvuf meseleleri hakkında bilgi verilecektir. Bilineceği üzere Hz. Mevlana bu hikayeye başlarken “Dikkatle dinle ki bu hakikatte senin hikayendir” şeklinde bir ifade kullanır ve okuyan kişi sayfaları çevirdikçe orada gördüğü pek çok vakayı kendi hayatında da benzer şekillerde tecrübe ettiğini fark eder. Anlaşılan o ki Rumi, bu büyük eserde geçen sembolik dil vasıtasıyla, insanın yeryüzünde geçirdiği serüvenin izlerini sürmektedir.  Mesnevi ise kendi hakikatini arayan insana yol gösteren bir arkadaş ve bir rehber vazifesi görmektedir. 

 

Arzu Eylül YALÇINKAYA

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. 2013 yılında İstanbul Üniversitesi tasavvuf anabilim dalında “Kenan Rifai’nin Mesnevi Sohbetleri” başlıklı yüksek lisans tezini verdi. Neyden Dinle: Suyu Arayan Balıklar adlı eserin yazarıdır, Sohbetler ve Kenan Rifai’den Mesnevi hatıraları isimli kitapların editörlüğünü yapmıştır. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tasavvuf anabilim dalında doktorasını yapmakta, aynı zamanda Harvard Üniversitesi Dini Etütler Bölümünde ikinci bir yüksek lisans programına devam etmektedir.  Halen Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsünde öğretim yardımcısı olarak görev yapmaktadır.

Eğitim Programları Kapsamında Verdiği Dersler:

Metinlerle Tasavvuf, Tasavvufa Giriş I Eğitim Programı

Tasavvuf ve Sinema Okumaları, Tasavvufa Giriş II Eğitim Programı

Kenan Rifai ve 20. Asrın Işığında Müslümanlık, Tasavvufi Eser Okumaları

Üniversitemizle ilgili “AKLINDA NE VARSA” bize sor!