Tasavvufi Eser Okumaları

TASAVVUFÎ ESER OKUMALARI 

İlâhiyât-ı Ken’ân 

Cemalnur SARGUT, Dilek GÜLDÜTUNA, Dr. 

 

TEKNİK ÖZELLİKLER

  • Program 6 hafta Cemalnur Sargut ve 6 hafta Dilek Güldütuna tarafından verilecek olup, 12 hafta sürmektedir
  • 10 Şubat 2017-13 Mayıs 2017 tarihleri arasında
  • Hafta içi Sınıfı: Cuma 09.00- 11.00
  • Hafta sonu Sınıfı: Cumartesi 09.00- 11.00
  • 1 kültür gezisi
  • Program ücreti: 1200 TL (KDV Dahil)
  • KAYIT İŞLEMLERİ


KAPSAM

Ken’ân Rifâî Hazretleri (1867-1950) Türk Tasavvuf tarihinin 20 yüzyıldaki en önemli ve tesirli mutasavvıf şahsiyetlerinden birisi olarak, ilmi, irfânı ve aşkı ile derin izler bırakmıştır. Osmanlı’nın son ve cumhuriyetin ilk dönemini içine alan hayatında, sohbetleri ve eserleri ile tasavvufî çevrelerin yanısıra deǧişik sosyal çevrelerden, devrin şeyhülislamları ve farklı tarîklerin şeyhleri de dâhil olmak üzere her yaş ve eǧitim grubundan insanı etkilemiş, bu miras günümüz tasavvuf anlayışına ve mânevî hayatına da her yönüyle nüfuz etmiştir.

Aynı zamanda çok kuvvetli bir şair olan Ken’ân Rifâî Hz.’nin şiirlerinin biraraya toplandıǧı İlâhiyât-ı Ken’ân, onun diǧer eserleri arasında özel bir yere sahiptir. Kendi ifadesiyle, Hz. Mevlânâ’nın Mesnevî’si Kur’ân’ın şerhi, Niyâzî-i Mısrî’nin Divân’ı Mesnevî’nin şerhi ve İlâhiyât-ı Ken’ân da bu divanın şerhidir. Bu yönüyle İlâhiyât-ı Ken’ân bir yandan Ken’ân Rifâî’nin mânevî dünyasını ve tasavvufî neşvesini aksettiren zengin bir kaynak teşkil ederken, diǧer yandan ise Türk tasavvuf edebiyatı ve şiirinin 20 yüzyılda eriştiği noktayı aydınlatmaya katkısı bakımından da önem taşımaktadır.

Ken’ân Rifâî Hazretleri’nin İlâhiyât’ındaki şiirlerin çoǧu, klasik divanlardan farklı olarak, içeriklerini aksettirecek şekilde isimlendirilmiştir. Bu dersin içeriğini Ken’ân Rifâî’nin İlâhiyât’ından seçilmiş, değişik konularda yazılan şiirleri oluşturmaktadır. Her derste İlâhiyât-ı Ken’ân’dan şiir/şiirler seçilerek değerlendirilecektir.

Üniversitemizle ilgili “AKLINDA NE VARSA” bize sor!